Soľ a citrón pri kvalitnej tequile nie sú vôbec potrebné.

4111454978_76cf793480Tequila patrí medzi veľmi obľúbené alkoholické nápoje a každý vie, že európska tequila sa s tou pravou mexickou nedá ani porovnávať. Ide o destilát, ktorý sa vyrába z modrej agáve a to v mexickom meste Tequila a v ďalších piatich oblastiach krajiny. Len v tom prípade sa dá hovoriť, že ide o pravú tequilu. Sopečná pôda, ktorá sa nachádza v tejto oblasti je ako stvorená na pestovanie agáve a ročne sa tu zozbierajú viac ako tri milióny týchto rastlín.

Ako sa tento destilát vyrába?

Ako sme už spomenuli, originál pochádza z Mexika, ale ide o alkohol, ktorý je často pančovaný a tak sa jeho napodobeniny vyrábajú po celom svete. Tá najkvalitnejšia tequila zrie v dubových sudoch tri až päť rokov. Ako sa však vyrába?

Tequila obsahuje najčastejšie 38 až 40% alkoholu, ale samozrejme môžete na trhu nájsť aj takú, ktorá ho obsahuje viac. Proces výroby má prísne pravidlá, ktoré sa musia dodržiavať. Pri zbere sa agáve osekáva špeciálnym nožom tak, aby sme sa dostali k šťavnatému jadru, ktoré sa následne spracúva v pálenici. Jadro sa vloží do kotla, v ktorom sa varí niekoľko hodín. Pri varení vzniká šťava, ktorá je hustejšia, v zlatej farbe a sladko vonia. Následne sa lisuje do kadí v ktorých tri dni kvasí a potom nadíde čas destilácie. Tá sa spraví dvakrát, alebo trikrát, následne sa produkt zleje do dubových sudov a nich zreje niekoľko rokov.

Ako sa kvalitná tequila pije?

Určite ste už pili, alebo aspoň videli podávanie tequily so škoricou, pomarančom, s citrónom a so soľou. Ide o čisto európske zvyky o ktorých existencii Mexičania ani len netušia. V Mexiku sa pije tequila bez ničoho, alebo so sangriou, či s grenadínou. Soľ a citrón sa k tomuto destilátu začali podávať len z jediného dôvodu – aby sa zamaskovala jeho horšia chuť.

Comments are closed.