Máte chuť na kávu?

Ak si myslíte, že primiešaním whisky do kávy vytvoríte írsku kávu, ste tak trochu na omyle. Jej príprava totiž v sebe skrýva i trochu barmanského umenia. S našou pomocou však zvládnete tento recept jednoducho aj vy. Predtým sa však pozrime na tajomstvá histórie írskej kávy.

coffee-1433107-mRovnako, ako je to u mnohých iných nápojov, tak aj írska káva dostala svoj názov podľa miesta, odkiaľ pochádza. Kto iný by pridal do kávy whisky, ak nie praví Íri. No a tým prvým bol údajne Joe Sheridan, hlavný kuchár na letisku Foynes, ktoré je predchodcom dnešného Shannonovho medzinárodného letiska v západnom Írsku. Po prvý raz vylepšenú kávu pripravil v 40. rokoch minulého storočia. Práve zúrilo skutočne škaredé počasie, a tak Sheridan pre skupinku amerických pasažierov pridal do kávy trochu whisky pre zahriatie. Turisti hádali, čo im to ponúkol a keď ani na stý pokus neuhádli, prezradil im, že to bola írska káva.

Do Spojených štátov amerických sa írska káva dostala prostredníctvom autora cestopisov Stantona Delaplanea. Netrvalo dlho a ustálila sa i podoba írskej kávy s vrstvou hustej smotanovej peny na vrchu.

Čo na to potrebujeme?

Ak si chcete vychutnať lahodnú írsku kávu, nemusíte hneď bežať do kaviarne. S naším receptom to zvládnete aj vy doma. Pre jej prípravu budete potrebovať:

  • 9 cl káva
  • 4 cl Jack Daniels whisky alebo írska whisky
  • 3 cl smotana
  • 1 čajová lyžička hnedého cukru

Ako na to?whisky-656602-m

Základom je uvariť dobrú kávu. Do nahriateho pohára potom pridáme whisky Jack Daniels a polku čajovej lyžičky cukru. Dôkladne zamiešame a potom pridáme uvarenú kávu. Posledným krokom je príprava smotany. Tú rozmiešame so zbytkom cukru buď v šejkri, alebo pomocou elektrického šľahača. Keď je smotana pripravená, pomaly ju cez lyžičku nalejeme do pohára. Na ozdobenie môžeme použiť trochu kakaa alebo škorice.

Tagged: , , , , ,

Comments are closed.