Jamajka a rum

Väčšinu ľudí pri slove Jamajka napadnú tri slová, a to reggae, rasta a rum, ktoré sú v súčasnosti populárne po celom svete. V nasledujúcich riadkoch sa dozvieme niečo o jamajskom rume, ktorý si môžeme vychutnávať v reggae rytmoch s rastafariánskou čiapkou na hlave.

V tropických krajinách sú nápoje z rumu a rum samotný všeobecne obľúbené. Jamajský rum patrí k tradičným nápojom krajiny a používa sa všade – pri náboženských obradoch, v ľudovom liečiteľstve, pri rodinných stretnutiach a podobne. Považuje sa navyše za jeden z najlepších na svete.

Pôvod slova rum je nejasný. Niektorí si myslia, že rum sa odvodil z botanického názvu cukrovej trstiny, z ktorej sa vyrába. Iní si zase myslia, že vznikol vďaka plantážnikom na Barbadose, kde sa nazýva “Rumbullion”.

Počas tretej výpravy Krištofa Kolumba posadili prisťahovalci na ostrove Haiti cukrovú trstinu. Španielski kolonisti čoskoro zistili, že destiláciou melasy možno získať sladký likér. V 17.tom storočí začali prichádzať do miest v Antilách Briti a produkcia cukrovej trstiny sa stala masívnym plantážnictvom. Rum sa vyrábal vo veľkom množstve na Barbadose a prvýkrát komerčne na Jamajke.

Rum bol dlho považovaný ako pitie nižšej triedy a kultivovanú spoločnosť si nezískal dlhé stovky rokov. Až začiatkom minulého storočia sa stal koktailovou ingredenciou.

Pôvodný proces destilácie sa používa aj dnes. Cukrová trstina sa stlačí a vypúšťa trstinovú šťavu, z ktorej sa dostáva aj melasa. Do melasy sa pridá voda na zníženie obsahu cukru a zmes sa pasterizuje. Pridajú sa kvasnice a fermentáciou sa vytvára alkohol. Karamel sa pridáva, aby rumy získali tmavú farbu.

Jamajka je známa bielym rumom “overproof“. Ťažšie jamajské rumy sa dobre miešajú s ovocnými pálenkami. Jamajské rumy sú charakteristické ako veľmi aromatické, a tým sú ľahko odlíšiteľné od ostatných. Tiež sa tu vyrába čierny rum.

Comments are closed.