Finlandia – vodka z ľadovca

Kolíska vodky je i v súčasnosti jablkom sváru nielen u odborníkom, ale na celom svete. Kde sa objavila po prvý raz? V Rusku, Poľsku, na Ukrajine, či vo Fínsku? Pravdou je, že sa na svete ustálil názor, že slovo vodka pochádza z ruského „malá voda“, teda vodička.

Avšak, treba sa na celú záležitosť s vodkou pozrieť aj z inej strany. „Vodkové“ Rusko vôbec nemusí byť aj geografickým Ruskom. Z Petrohradu je to predsa len kúsok do Helsínk. A tak môžeme s pokojom skonštatovať, že všetky tieto spomínané krajiny sú skrátka „vodkodarné“ a nemusíme sa hádať o tom, kde vodka vznikla.

Počiatky vodky Finlandia

V severskom Fínsku pijú destilát zo šesťradového jačmeňa už od 16. storočia. Je výnimočný najmä v tom, že v chladných podmienkach severnej Európy nemajú šancu prežiť plesne ani škodcovia, teda pestovatelia nemusia používať žiadne pesticídy.

Vodka z ľadovca

Vodka Finlandia pochádza z dediniek Koskenkorva a Rajamaki. Práve odtiaľto pochádza voda, ktorú prirodzene filtruje široká ľadovcová moréna z doby ľadovej. Na procese výroby Finlandie sa podieľajú obe dediny. Kým v prvej sa jačmeň melie a destiluje, v druhej sa spája s vodou z ľadovca. Proces trvá 50 hodín a zaujímavosťou je, že pri ňom nevzniká žiadny odpad.

Finlandia je jednotkou na slovenskom trhu

Spoločnosť, vyrábajúca Finlandiu, založil v roku 1888 Dr. Wilhelm Juslin. Dnes je majiteľom americký koncern Brown-Forman. V celosvetovej predajnosti patrí Finlandii siedma priečka, na Slovensku je na prvom mieste.

Neobyčajná chuť

Odborníci na degustovanie o Finlandii tvrdia, že je príjemne silná, s čistým buketom a slaným skusom. Ochutené vodky Finlandia sú pri procese výroby miešané s čerstvým ovocím.

Tagged: , ,

Comments are closed.