Domáci vaječný likér

Popularita vaječného likéru je najzreteľnejšia najmä v Spojených štátoch amerických, Kanade a čiastočne i vo Veľkej Británii, odkiaľ vaječný likér aj pochádza. Väčšinou býva spätý s obdobím Vianoc, no milovníci likéru si radi vychutnajú kdekoľvek a kedykoľvek. Odkiaľ sa vaječný likér vzal a ako si ho môžete pripraviť aj vy sami doma?

Vyskúšajte alkohol eshop

Vyskúšajte alkohol eshop

 Tradícia pitia vaječného likéru siaha až do stredovekého Anglicka, kde bol vaječný likér obľúbený najmä medzi bohatou šľachtou. Chudobnejší ľudia ho pili už pomenej alebo vôbec Dôvodom boli, samozrejme, ceny. Brandy, whisky, rum či ďalšie drahé liehoviny, ktoré sa na výrobu likéru používali boli drahé, rovnako aj vajcia.

Zaujímavá je aj etymológia názvu vaječného likéru v anglicky hovoriacich krajinách. Anglický výraz Eggnog vznikol buď spojením slov egg a skráteného označenia pre drevenú nádobu, v ktorej sa podával alkohol, teda noggin skrátené na nog. Druhú možné vysvetlenie pochádza z koloniálnej doby, kedy sa vaječný likér vyrábal z vajec a grogu. Pôvodné označenie egg „n“ grog si Američania skrátili na Eggnog.

Dlhá cesta cez Atlantik

Do Severnej Ameriky sa vaječný likér dostal počas koloniálnej expanzii v 18. storočí. Keďže európsky alkohol podliehal vysokým daniam a hotový likér bol veľmi drahý, začali si Američania vyrábať vlastný. Namiesto tradičných európskych liehovín zaťali používať lacnejší karibský rum. Lacný alkohol a dostatok mliečnych produktov zaistili vaječnému likéru veľkú popularitu. Nakoniec sa Američania obrátili k domácim zdrojom a karibský rum nahradili bourbonem.

Pripravte si vaječný likér doma

Na tradičný anglický vaječný likér budete potrebovať:

  • 4 vajcia
  • 6 polievkových lyžíc práškového cukru
  • 0,5 l mlieka
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • Polievkovú lyžicu čerstvo nastrúhaného muškátového kvetu
  • 6 polievkových lyžíc brandy, whisky, Captain Morgan rumu alebo bourbonu

Ako na to?

V jednom hrnci rozšľaháme vajce spolu s cukrom. V druhom spoločne povaríme mlieko, smotanu a muškátový kvet. Obsah druhého hrnca pomaly a za stáleho miešania prilejeme do prvého a miešame, pokiaľ krém nezhustne. Dávame pozor, aby krém nezačal vrieť. Potom necháme krém vychladnúť, pridáme podľa chuti vybraný alkohol, napr. Captain Morgan rum a môžeme podávať.

Tagged: , ,

Comments are closed.