Dlhá cesta whisky

Každý z nás má svoj obľúbený drink. Niekto nedá dopustiť na chmeľovú chuť zlatého moku, iný si pochutnáva na degustácii rôznych druhov vína. A sú tu, samozrejme, aj takí, ktorých fascinuje číra chuť vodky. Avšak, dnes nebude reč ani o jednom z týchto nápojov. 

barrels_wooden_barrels_wood_218446Keď povieme Chivas Regal, čo je prvé, čo vám napadne? Elegantný muž v staršom veku odetý v luxusne drahom obleku, ako si pri kozube popíja svoju obľúbenú whisky. Áno, dnes bude reč o whisky. Aj napriek tomu, že whisky je už stáročia považovaný za symbol úspechu a bohatstva, dnes si ju môžu zakúpiť a vychutnať si jej zmyselne plnú chuť aj úplne „obyčajní“ ľudia.

Za whisky vďačíme Svätému Patrikovi

Za všetko okolo whisky stojí jeden z najznámejších svätcov vôbec. Svätý Patrik po príchode do Írska so sebou nepriniesol len svoju misijnú prácu, ale aj množstvo informácií o destilácii alkoholu. Podomácky vyrobený alkohol z jačmeňa sa po prvý raz objavil v 12. storočí. Spočiatku to bol nápoj nižších vrstiev a chudoby, postupom času sa dostával na kráľovské stoly. Zatiaľ čo kvalita brandy a vín začala klesať, kvalita whisky sa zvyšovala. Istý čas sa kvôli nedostatku obilia vyrábala len nelegálne. Obilie vtedy malo byť prednostne určené na výrobu potravy a nie na pálenie alkoholu.

Jedna prekážka za druhou

whiskey_bottles_yellow_238639Whisky sa počas svojej dlhej histórie stretla s mnohými prekážkami. Jednou z nich bolo vysoké daňové zaťaženie. Rovnako bola na škodu aj ostrá chuť pôvodnej whisky. Škótom, ktorí sa vyznačujú tým, že majú radi ostré chute, to nevadilo, avšak ak sa whisky chcela presadiť aj vo svete, musela byť jemnejšia. A to sa dosiahlo dvojitou destiláciou a dnes nájdeme na trhu dokonca aj trojnásobne destilovanú whisky.

Comments are closed.